Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik nogal hamer op het belang van gezonde emotionele verbinding voor een gezonde seksuele relatie. Toen een tijdje geleden dit scherm op mijn laptop verscheen, kon ik een minzame glimlach dan ook niet onderdrukken.
‘Uw apparaat heeft geen verbinding’, het stond er echt.
Wel hier en ginter, dacht ik, als me dat geen mooie metafoor is! Want ik gebruik het woord ‘apparaat’ nog wel eens als duiding van ons seksuele systeem. Vooral ook de tips die worden meegegeven om het apparaat weer in verbinding te krijgen vond ik veelzeggend. Ik loop ze even met je langs.
1. Controleer of de netwerkkabels zijn aangesloten
Ben je emotioneel wel verbonden met elkaar? Of weet je amper van elkaar wat er zich in je hart afspeelt
Oftewel: zorg ervoor dat je weet dat je belangrijk bent voor elkaar, dat je geeft om elkaars behoeften, blijdschap, angsten en verlangens. Ga er nooit vanuit dat je geliefde automatisch wel weet waar jij druk mee bent en andersom: ga er ook niet vanuit dat je geliefde het je wel meteen vertelt als je iets moet weten. Soms is het goed om hier bewust naar te vragen.
2. Zorg dat de vliegtuigstand niet is ingeschakeld
Ben je misschien te druk en daardoor niet beschikbaar? Leef je langs elkaar heen? Tijd dat je even stilstaat en elkaar aankijkt. Hierbij is het trouwens ook belangrijk dat je voor je eigen rust zorgt, anders is de tijd die je met je geliefde doorbrengt gewoon een ordinaire nieuwe klus – en dat komt de verbinding juist weer niet ten goede. Dus: bouw momenten van rust in, in je eigen leven. Dat voorkomt dat je als twee ploeterende bv-runners langs elkaar heen gaat leven.
3. Controleer of uw draadloze switch is ingeschakeld
Is er chemie? Heb je aandacht voor je eigen lichaam en voor dat van de ander? Want dat is wat chemie is: de aantrekkingskracht tussen jou en je geliefde. Soms verwachten we dat dat er gewoon automatisch moet zijn. Maar je kunt die chemie opwekken en aanzwengelen. Door weer eens ouderwets met elkaar te flirten. Je mooi te maken of lieve appjes naar elkaar te sturen. Wees je bewust van je eigen seksualiteit en wat voor jou werkt, dat komt jullie seksuele relatie ten goede.
4. Start de router opnieuw
Veel mensen hebben een ongezond beeld van seks. Ze denken dat het hoort zoals in films of in porno. Of ze doen het maar omdat de ander aandringt. Het is goed om je eens naar jullie gehele seks-proces te kijken. En dat bestaat uit veel meer dan penetratie en climax. Alle fases – van zoenen tot orgasme – zijn belangrijk. Maar ook het beeld dat je van jezelf hebt speelt een rol. Misschien moet je je relatie herzien en opnieuw bekijken hoe veilig jullie relatie is. Dus: resetten.
5. Help mij het probleem op te lossen
Onderaan het rijtje staat een grijze knop met deze tekst. Voor veel mensen een enorme hobbel. Toch is het echt compleet normaal als je wel externe hulp zoekt of bijvoorbeeld eens begint met Dé Sekscursus (www.desekscursus.nl).
Emotionele verbinding, tijd en aandacht, chemie en een gezond beeld van seks: het zijn de basis-ingrediënten voor een gezonde seksuele relatie. Iets waar je actief aan kunt werken en wat je nog veel vreugde zal verschaffen ook. Want gelukkig is ons seksuele systeem nog vele malen ingenieuzer dan dat van een computer.