Hoe vaak per dag ongeveer denk jij aan seks? Als je aan seks denkt, denk je dan aan seks met je geliefde? Of heb je een hokje met seks-met-je-geliefde en een hokje met seks-algemeen?
Onderschat
Er zijn mensen die beweren dat je in een relatie niet per se zoveel hoeft te investeren in seks. Als je geestelijk en emotioneel maar op dezelfde lijn zit, komt dat ook vanzelf wel goed, zeggen ze. Inmiddels weet ik dat dat wel anders is. Ik ontmoet veel stellen die tegen seksuele problemen aanlopen. Het is hun wel eventjes gelukt om het te negeren, te doen alsof het slechts bijzaak was in hun relatie. Maar langzamerhand komen ze er allebei achter dat het geen bijzaak is. Seks is ontzettend belangrijk in een relatie. Het wordt enorm onderschat hoeveel seks doet met twee mensen. Als het goed is, maar ook als het dat juist niet is. Het is in veel gevallen zelfs een blauwdruk van hoe een relatie is, een graadmeter van hoe veilig je je bij elkaar en hoe verbonden je je met elkaar voelt en een heerlijke manier om die verbinding weer eens te bevestigen.
Seks of sex?
Mensen vragen mij wel eens of seks in een relatie niet een beetje wordt overschat. ‘Iedereen heeft het altijd maar over seks, maar er zijn toch andere onderdelen in een relatie die veel belangrijker zijn?’ Eerlijk is eerlijk, seks doet het goed als onderwerp op een gezellige vriendinnenavond of rondom een kratje bier. Soms op een open, eerlijke manier, soms op een onwennige bloosmanier. En – uiteraard ook onder keurige christenen – soms op een luidruchtige schaterlachmanier. Seks sells, dat klopt. Onze hersenen worden positief gestimuleerd als het onderwerp seks voorbijkomt. We zijn meteen wakker, meteen alert. Het is de meest gegoogelde term op internet. Wij zijn seksuele wezens – en dat weet deze maatschappij maar al te goed… Maar geven we seks niet een veel te grote plek in ons leven? Is het eigenlijk niet belachelijk dat we er blogs vol over schrijven – en die vervolgens ook nog verspreiden via alle mogelijk denkbare social media kanalen…?
Ik denk dat je op twee manieren naar seks kunt kijken. Ik maak daarbij even onderscheid tussen seks (met ‘ks’) en sex (met een ‘x’). Bij ‘sex’ denk ik vaak aan – ik zeg het maar even zoals het is – de porno-variant van seks. Veel, vaak, eindeloos, onuitputtelijk en – laten we eerlijk zijn – ongelooflijk nep. En vooral gericht op bevrediging, prikkelen en geprikkeld worden. Daar wordt volgens mij inderdaad veel te veel over gepraat. Bij seks met ‘ks’ denk ik aan de viering van de liefde tussen twee mensen. Die is bij tijd en wijle spannend en sensueel en op andere momenten totaal niet, maar wel een wezenlijk onderdeel van hun relatie. Daar wordt veel moeilijker over gepraat, helemaal binnen een relatie.
Helemaal liefhebben
Seks is een bijzonder onderdeel van een relatie. Het is anders dan het sociale, emotionele of geestelijke aspect (die ook allemaal heel belangrijk zijn). Met seks zeg je tegen de ander: ik heb jou helemaal lief. Jouw hele lichaam, jouw hele wezen. Met seks bestempel je de identiteit van je geliefde, laat je merken dat je hem of haar helemaal bemint. Het is een manier om je liefde en je acceptatie uit te drukken.
Seks heb je niet met Jan en alleman. En het maakt ons jaloers als je geliefde dit met een ander deelt. Dus seks binnen een relatie wordt niet overschat. Sterker nog: wat mij betreft is er nog een wereld te winnen!