POST

Let’s talk about sex

Lets-talk-about-sex-scaled

Onlangs zat één van mijn dochters met wat vriendinnen giechelend wat filmpjes te kijken.
– ‘Kijken jullie naar seks?’ vroeg ik hun terloops.
De meiden gierden het uit – terwijl mijn dochter even opkeek en zei: ‘Mam, echt niet alles in dit leven gaat over seks hoor.’

Toen ik dit verhaaltje later aan mijn moeder vertelde, keek ze me verwonderd aan.
– ‘Echt? Durf jij dat gewoon te vragen? Stond het rood hen niet op de schaamlippen?’
Ze bloosde ervan, die lieve moeder van mij. En toen moesten we allebei keihard lachen.

1. Slagroom


Soms denk ik wel eens dat ik mijn kinderen een half trauma bezorg met mijn terloopse, luchtige manier van praten over seksualiteit. Want ja: ik praat er gemakkelijk over. Sterker nog: mijn reputatie heeft me ingehaald. Stel ik iemand een vraag over zijn theezakje, dan begint hij spontaan te stotteren (echt gebeurd). Vraag ik om slagroom, dan beginnen mensen veelbetekenend te gniffelen en dubbelzinnige grapjes te maken (ook echt gebeurd). En soms denken mijn kinderen dat het over míjn werk gaat, als het in het nieuws over sekswerkers gaat.
Zucht. Misschien ben ik wel een beetje doorgeslagen in het praten over seks…

2. Tv uit


Veel mensen gaan er vanuit dat ik altijd al zo gemakkelijk over seks praat. Maar dat is niet zo.
Ik kom uit een lief gezin waar de tv altijd uit moest als er bedscènes op kwamen. Ik ging naar een kerk waar het een regel was dat je niet ging samenwonen voor je trouwde en seks buiten het huwelijk zondig was. Ik ging naar een school waar gewaarschuwd werd voor vieze boekjes en het zondige aspect van seks. Over seks praatten we stiekem, giechelend. Als er eens een gesprek over seks was, dan werd mij vooral geleerd wat ik moest vinden. Hoe het hoort. Waar het hoort. Ik had geen idee wat seks echt was, dat het veel meer was dan een bloterige activiteit tussen man en vrouw. Over mijn eigen seksuele gevoelens praatte ik niet. Sterker nog: ik streed ertegen. Want dat was wat mij geleerd was. En ik was nou eenmaal graag het braafste meisje van de klas (al zou niet iedereen dat zeggen). Seksualiteit was een onderwerp waar ik ofwel heel erg van ging blozen of waar ik het gewoon niet over had. (Ja echt.)

3. Praat


Inmiddels weet ik natuurlijk hoe belangrijk het is om wél over je seksualiteit te praten. Zeker in je relatie. Hoe weet je anders wat er in het hart en hoofd van je geliefde omgaat? Maar ik weet dus ook dat dat lang niet voor iedereen even gemakkelijk is. Daarom hierbij een klein beginnetje om je op weg te helpen.
Om te beginnen kunnen jullie onderstaande vragen samen bespreken. Als het ongemakkelijk voelt: benoem dat gerust. Er mag gelachen worden (dat gebeurt nou eenmaal vaak als er over seks gesproken wordt). Maar maak in geen geval het antwoord van jezelf of van je geliefde belachelijk.

Durf jij de volgende vragen met je geliefde te bespreken?

– Welk beeld heb jij in je opvoeding van seks meegekregen? Seks is iets moois, iets geheimzinnigs, iets ingewikkelds, iets zondigs, iets …?

– Vertel elkaar welk gevoel er bij je naar boven komt als je aan seks denkt. Voel je je veilig? Is het een fijn gevoel? Zie je ertegenop? Voel je je schuldig?

– Weet je geliefde waar jij opgewonden van raakt? Wat prikkelt jou? Ben je daar blij mee, of wil je dat liever weg stoppen?

– Wat vind je fijn aan jullie seksuele relatie?

Tip: Bestel het kaartspel Hét Kleine Voorspel. Met meer dan 40 vragen die je op weg helpen naar een goed gesprek over seks.

© Your Website • Template by Marianne Voerman • Images by Unsplash.com
TEB_initialen_WIT

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!

Ben of ken jij iemand die gaat trouwen?

“Ze leefden nog lang en gelukkig” is geen zekerheid voor een gelukkig huwelijk. 

Willen jullie een trouwcadeau (geven) van blijvende waarde? Deel dan nu deze tip!