“Waarom zoenen we eigenlijk?”
Deze vraag werd mij op 6 juli gesteld door Marlou van NPO Radio 2 (check fragment onderaan deze blog). Het was namelijk Internationale Kusdag (dat je het even weet).
Een zoen is iets heel intiems. Niet alleen omdat er lichaamssappen worden uitgewisseld, maar ook omdat je heel dicht bij elkaars gezicht bent en je lippen heel gevoelig zijn. Je ruikt elkaar, proeft elkaar, voelt elkaar. Je tast af of er chemie is tussen jou en je kus-partner. Een zoen brengt je heel dicht bij elkaar, het is intens en intiem en veel meer dan een kunstje dat je even uitvoert (hoewel tieners het nog wel eens als zodanig benaderen, maar die hebben dan ook nog een wereld te ontdekken op zoen-gebied).
Een zoen – en dan heb ik het over de tongzoen – is ook heel erotisch. Om het even beeldend te maken: je mond is warm en vochtig en omringd door lippen, en met je tong verken je elkaars mond en lippen. Een zoen werkt opwindend: je gedachten gaan even ‘uit’ en je kunt opgaan in elkaar en elkaars lichaam. Er worden hersendelen geactiveerd die ervoor zorgen dat er bloed naar de erogene zones stroomt en je hele lijf wordt gevoeliger. Want zeker een goede zoen vraagt vaak om meer.
En hoewel dat natuurlijk heerlijk is aan een goede zoen, is dat ook direct de valkuil. Want zeker in langdurige relaties zijn stellen het zoenen nog wel eens verleerd. Vaak komt dat doordat zoenen een soort opstapje lijkt naar de coïtus (om het maar even zo klinisch mogelijk te zeggen). Het komt vaak voor dat mensen niet meer genieten van een zoenpartij, omdat ze toch al wel weten wat er daarna komt en liever maar direct doorgaan naar het einddoel.
Ik hoorde een prostituee ooit vertellen dat ze haar klanten nooit zoent, ‘want dat is veel te intiem’. Ik vond dat veelzeggend. Blijkbaar is het hebben van seks zonder zoenen afstandelijker dan zoenen, misschien zelfs zonder seks. Dat is namelijk ook iets wat ik terug hoor van mijn cliënten: soms is intens zoenen met elkaar zónder dat er iets van moet komen intiemer dan de daad an sich (als je begrijpt wat ik bedoel).
Maar veel koppels zitten onbewust vast in het patroon dat zoenen altijd moet leiden tot meer, waardoor de zoen soms zelfs als een bedreiging kan voelen. Zo hoorde ik een vrouw ooit vertellen dat ze haar man maar niet zoent, ‘omdat hij dan denkt dat het er weer van gaat komen’. Liever hield ze de boot bij voorbaat al af, dan dat ze er later op de avond gedoe over zouden krijgen.
Er mag wat mij betreft veel meer gezoend worden zonder dat er seks van komt. Zeker als jij het patroon herkent van ‘zoenen als opstapje naar de rest’ is het heel goed om eens lekker te gaan zoenen zonder dat er verder iets van mág komen. Gewoon weer eens ouderwets voelen hoe opwindend het is om elkaars mond af te tasten. Om te voelen welke chemie er bestaat tussen jou en je geliefde. Wie weet helpt het om vastgeroeste patronen te doorbreken en weer even te voelen hoe het was toen je net verliefd op elkaar was. Wie weet roept het een chemie op die je hele relatie een boost geeft.
P.S. Wil je het fragment op NPO Radio 2 terugluisteren? Check het hier ↓!